Tiivistelmä SM-ikäisten kärkiryhmän hallikaudesta
29.4.2018 17:37 Uutiset / Jaoston etusivu

Ahkera harjoittelija on myös ahkera palautuja! Kuvassa vasemmalta Joona Rasi, Rasmus Haavisto, Olivia Salmelainen, Emma Tainio, Simo Noopila ja Anniina Salokannel.

Kesän kisakauden lähestyessä silmäilemme vielä kerran taaksepäin. Ohessa valmentaja Jarmo Rasin koostama tiivis analyysi SM-ikäisten ns. kärkiryhmän hallikaudesta.

SIMO NOOPILA (-98)

Esimerkillinen harjoittelija mutta säästeliäs kilpailija innostui tosissaan treenaamisesta uudelleen syksyllä 2016. Kuluneella hallikaudella syntyivät ennätykset niin 60 metrillä (7,51) kuin 200 metrillä (24,45).

Näkymä kesään:

Talven juoksuharjoittelu on tähdännyt siihen, että erityisesti 200 metriä kulkisi kesällä. Mahdollista on, että Simo kokeilee vauhtiaan myös 400 metrillä. Kilpailulliset tavoitteet asetetaan myöhemmin keväällä. Laitilassa käytävät 19-22-vuotiaiden SM-kisat ovat listalla.

RONI SAMSTEN (-01)

Ryhmän puhdasverinen heittäjä jätti salibandyn ja keskittyy kehittymään heittäjänä. Kilpailut jäivät hallikaudella minimiin, koska päälajeina ovat keihäs ja kiekko.

Näkymä kesään:

Kaikkien heittolajien ennätysten parantaminen on selkeä tavoite. Viimevuotinen SM-sijoitus oli seitsemäs sekä keihäässä että kiekossa. Niitä lähdetään parantamaan.

JUHO HAAPALA (-02)

Pikajuoksulahjakkuus löytyi jalkapallokentältä talvella 2017. Tulosten puolesta Juho saavutti tavoitteiden mukaista kehitystä viime kesään nähden.

Kilpailullisesti paras noteeraus oli kansainvälisten Tampere Indoor Junior Gamesien kolmas sija M17-sarjan 300 metrillä ulkorataennätyksenkin alittavalla ajalla 38,44.

Hallipiirinmestaruus M17 60 metrillä ja kakkossija 300 metrillä vain yhden tosi kovan kilpakumppanin puuttuessa olivat myös ilon aiheita.

Näkymä kesään:

200 metriä tullee olemaan Juhon vahvin matka. SM-finaali 16-vuotiaissa on ehdoton tavoite. Se vaatinee 23,50 sekunnin alitusta. Juhon vahvuus on pitkät vipuvarret ja hyvä kilpailupää. Ominaisuuspuolella on kehitettävää kaikilla osa-alueilla, mikä antaa paljon mahdollisuuksia.

RASMUS HAAVISTO (-03)

Rasmuksen nopeus kehittyi paljon ja 60 metrin ennätys kirjataan nyt lukemin 7,86. 200 metrin 24,95 ja 300 metrin 40,56 Kupittaan kaarteissa oikeuttivat Suomen hallitilastoissa P15-sarjan sijoille kuusi ja kolme. Säännöllinen harjoittelu on oikeastaan vasta alkanut kuluneella kaudella.

Näkymä kesään:

Rasmuksen vahvinta aluetta ovat pitkät pikamatkat, joten 300 metriä tullee olemaan selkeä päämatka. Viime vuoden ensikertalaisen niukka karsiutuminen 300 metrin SM-finaalista korjautuu kesällä. P15-sarjan maastojoukkueessa ja erityisesti viestijoukkueessa on odotettavissa monta ilon hetkeä. 4x800 metrin viestissä voi haaveilla jopa SM-mitalista.

JOONA RASI (-03)

Joona kärsi kasvuikäiselle tyypillisestä polven rasituskivusta marraskuun lopusta helmikuuhun ja joutui tekemään paljon korvaavaa, iskuttamatonta harjoittelua. Siitä huolimatta sekä 800 metrin että 1000 metrin halliennätykset paranivat mukavasti, samoin pikamatkojen ennätykset. Tonnilla Suomen hallitilastosijoitus oli 12. 800 metrillä tuli 15-vuotiaiden hallipiirinmestaruus.

Näkymä kesään:

Jalka on kunnossa ja keväältä odotellaan hyvää joukkuemenestystä SM-maastoista, kesältä viestimenestystä 4x800 metriltä. Kesän ennusteena on reilut ennätysparannukset lajissa kuin lajissa ja SM-kisoissa sijoittuminen P15-kasilla sijoille 8-12. Joonan vahvuutena on vahva kilpailupää ja yleinen harjoittelumotivaatio. Kakkoslajina on jalkapallo.

KALLE OKSANEN (-03)

Syksyllä Katajaan siirtynyt ja säännöllisemmän juoksuharjoittelun vähitellen aloittanut Kalle on selkeä kestävyyslahjakkuus. Hallikaudella sekä kasin että tonnin ennätykset paranivat selvästi Joonan vanavedessä ja tilastosijoitus P15 tonnilla oli 15. Toisena lajina on jalkapallo.

Näkymä kesään:

SM-maastoissa tavoitellaan joukkueena pistesijoja, kesän 4x800 metrillä SM-viesteissä vähintään samaa. Selviytyminen ensimmäisiin henkilökohtaisiin SM-kisoihin lajivalikossa 800 m – 1500 m esteet – 2000 m lienee selviö. Sijoitustavoitteet asetetaan myöhemmin.

OLIVIA SALMELAINEN (-03)

Porukan puhdas sprintteri lopetti talvella lentopallon ja keskittyy pikajuoksuun. Edistyminen on ollut erinomaista. 60 metrin hallitilastosijoitus on parantunut vuodessa noin 50 sijaa. Vahvuutena on hyvä kiihdytys. Harjoittelumotivaatio on kohdallaan. Kokonaismotoriikassa Olivia on edistynyt eniten.

Näkymä kesään:

A-luokan tulos 100 metrillä, eniten harrastetussa yleisurheilulajissa ja selviytyminen SM-kisoihin on selkeä ykköstavoite. SM-viesteissä on myös mahdollisuus esiintyä pirteästi pikaviestin puolella.

ANNIINA SALOKANNEL (-04)

T14-sarjaan siirtynyt Anniina on kehittynyt hurjasti pika- ja aitajuoksuissa sekä pituushypyssä. Erityisesti hapottavammat pikamatkat sujuivat hallikaudella. 300 metrillä (44,14) sijoitus valtakunnan tilastoissa oli kuudes, samoin pituushypyssä (510). Valmentajan näkökulmasta aitajuoksutekniikka on kehittynyt mielenkiintoisen paljon, samoin ponnistusosaaminen pituudessa.

Näkymä kesään:

Mahdollinen SM-lajivalikko on laaja. Kolmikosta 300 m – 300 m aidat – pituushyppy löytynevät lajit, joissa SM-finaalitaso on enemmän todennäköinen kuin mahdollinen. SM-viesteihin kootaan kelpoa joukkuetta T15-sarjaan.

EMMA TAINIO (-03)

Maskun Katajassa lentopallon C-tyttöjen Suomen mestaruuden voittanut Emma edustaa yleisurheilussa Paimion Urheilijoita, mutta nostetaan lentiskatajalaisena myös tähän esittelyyn. Hän kilpaili talvella vain muutaman kerran pika- ja aitamatkoilla sekä pituushypyssä. Suomen hallitilastoissa sijoitukset olivat välillä 4-8.

Näkymä kesään:

Kesällä Emma keskittyy yleisurheiluun. Lajiosaamisen varmentaminen avaa realistiset mahdollisuudet henkilökohtaiseen SM-mitaliin lajissa kuin lajissa. Valmentajan näkökulmasta molemmat aitamatkat, 60 ja 300 metriä, ovat panostamisen arvoisia, mutta myös pituus, kolmiloikka ja sileät pikamatkat kulkevat valtakunnan kärkijoukossa.


   
Lisää uutisia
Yleisurheilu
«  Helmikuu   »
Kategoriat